Formació fotogràfica Eric Villalón.

versió catalana:
Es complicat sempre enfrontar-se a un full blanc doncs mai saps per on començar, és per això que el millor possiblement sigui començar pel principi.
El primer cop que vaig veure l’Eric va ser a la presentació del llibre d’un antic company i amic retrobat per atzar dins el laberint de la vida; el llibre que presentava en Mario com a coautor és el “Don’t give up”, un llibre que descriu dotze casos excepcionals de superació personal que ja al primer cop d’ull em va mostrar el desconeixement que tenia en l’àmbit de la discapacitat i la sordesa que tenim davant alguns fets insòlits malgrat tractar-se d’autèntiques gestes personals. Mario Sorribas i Diego Torres (els autors del llibre) compartien taula amb dues persones que desconegudes per a mi fins aquell moment: l’Eric Villalón i en Xavier Valbuena van presentar el projecte que “Zerolímits” i la “Obra social de La Caixa” mentre explicaven la fase pilot que havien realitzat a Groenlandia. Ni més ni menys aquests dos expedicionaris juntament amb en Jesús Noriega pretenen anar al pol sud, tots tres discapacitats però hi ha una cosa clara i és que a 40ºC sota zero amb vents catabàtics de fins a 300 km/h és discapacitada l’espècie humana en la seva totalitat.
Sota aquesta climatologia extrema aquests tres emprenedors es trobaran aïllats a la planura antàrtica a 3000 m d’alçada i la seva missió és recórrer 250 Km compaginant la gesta humana amb una missió científica recollint mostres per diferents investigacions científiques del CSIC i L’ICM així com el transport i instal·lació del rellotge de sol més austral del planeta. Donat que per a mi es tracta d’un fet històric vaig considerar que malgrat no acompanyar-los un fotògraf professional tenien que poder-ho relatar a la tornada amb unes imatges de qualitat amb las que fer presentacions i llibres a l’alçada de la expedició. Per aquest motiu vaig pensar que si no hi va cap fotògraf teniem que crear fotògrafs i amb en Ferran Folgado i Francesca Biacchessi vam dissenyar una formació a mida, ràpida i efectiva pels tres expedicionaris amb un temps molt limitat entre la feina i la preparació, que en el cas de’n Jesús va ser especialment complicat pels 500 Km que ens separen ,distància que es va escurçar gràcies a les eines que ens ofereix aquest segle. Un gran avantatge va ser que tots ells tenien bons coneixements fotogràfics, especialment en Jesús i l’Eric i això va permetre aquesta formació “llampec”. He començat parlant de l’Eric, un ser impressionant per la seva fortalesa, empenta i humanitat que com ell recorda gràcies a la no sobreprotecció dels seus pares ha pogut desenvolupar altres capacitats i donar-li un currículum esportiu impressionant. L’Eric de naixement te una deformació del nervi òptic i a la retina, miopia i Nistagmus; una combinació que li ha comportat la pèrdua de la visió deixant-lo amb solament un 5% de vista. El més impressionant de tot és com et costa seguir-lo quan camina veloç o puja els esglaons corrent, com és professor d’esquí i guanyador de nombroses medalles que l’han fet mereixedor del guardó “Real orden al mérito deportivo”, però ara no parlem de la seva vessant esportiva si no creativa doncs és impressionant l´’afició que te per la fotografia i els coneixements enormes que te de la matèria quan parla de conceptes com la profunditat de camp o la pèrdua de saturació dels colors a elevades sensibilitats i com s’indigna com ens indignem tots quan ens queda tort l’horitzó. Es per això que vam dissenyar una formació accesòria especialment per l’Eric que vam poder portar a terme gràcies a la Fundació Cruyff que ens va cedir els seus espais. Va ser enormement enriquidor, no solament per a ell si no per a tots nosaltres doncs buscàvem una mateixa finalitat però la nostra realitat visual i la seva eren totalment diferents fet que alguns cops els formadors tinguéssim dificultats de comprensió per entendre alguna dificultat concreta.Aquesta diferència de realitats es va fer palès quan quan ens va descriure la cara de’n Ferran centímetre a centímetre com un mosaic discret de claror i taques.
Quasi sempre trobàvem un mètode per superar els obstacles que apareixien gràcies a la maravellosa ment de l’Eric, encara que com ell ens recordava de vegades fotografia una escena I al veure la foto se n’adona que és totalment diferent al que havia interpretat I es riu tot sol possiblement com quan algú recorda alguna pífia. El que més em sobta es per que anomenem discapacitat a qui jo crec superdotat.

toni valls: Detall Ferran i Francesca mentre dissenyem el curs.

toni valls
toni valls
Francesca Biacchessi

ferran folgado
ferran folgado
ferran folgado
ferran folgado
ferran folgado
ferran folgado

ferran folgado
ferran folgado
ferran folgado
ferran folgado
ferran folgado

Versio castellana:
Formación fotográfica Eric Villalón.

Se complicado siempre enfrentarse a una hoja blanca pues nunca sabes por dónde empezar, por eso es por lo que el mejor posiblemente sea empezar por el principio.

La primera vez que vi a Eric fue en la presentación del libro de un antiguo compañero y amigo reencontrado por azar dentro el laberinto de la vida; el libro que presentaba en Mario como coautor es “el Don’t Give Up”, un libro que describe doce casos excepcionales de superación personal que ya al primer vistazo me mostró el desconocimiento que tenía en el ámbito de la discapacidad y la sordera que tenemos ante algunos hechos insólitos pese a tratarse de auténticas gestas personales. Mario Sorribas y Diego Torres (los autores del libro) compartían mesa con dos personas que desconocidas para mí hasta aquel momento: Eric Villalón y Xavier Valbuena presentaron el proyecto que “ Zerolímits” y la “Obra social de La Caixa” mientras explicaban la fase piloto que habían realizado en Groenlandia. Nada más y nada menos estos dos expedicionarios junto con Jesús Noriega pretenden ir al polo sur, los tres discapacitados pero hay una cosa clara y es que a 40ºC bajo cero con vientos ctabáticos de hasta 300 km/h es discapacitada la especie humana en su totalidad.

Bajo esta climatología extrema estos tres emprendedores se encontrarán aislados a la llanura antártica a 3000 m de alzada y su misión es recorrer 250 Km compaginando la gesta humana con una misión científica recogiendo muestras por diferentes investigaciones científicas del CSIC i el ICM así como el transporte e instalación del reloj de sol más austral del planeta. Dado que para mí se trata de un hecho histórico consideré que pese a no acompañarlos un fotógrafo profesional tenían que poderlo relatar al retorno con unas imágenes de calidad con las que hacer presentaciones y libros a la altura de la expedición. Por este motivo pensé que si no va ningún fotógrafo teníamos que crear fotógrafos yjuntamente a Ferran Folgado y Francesca Biacchessi diseñamos una formación a medida, rápida y efectiva por los tres expedicionarios con un tiempo muy limitado entre el trabajo y la preparación, que en el caso de’n Jesús fue especialmente complicado por los 500 Km que nos separan ,distancia que se acortó gracias a las herramientas que nos ofrece este siglo. Una gran ventaja fue que todos ellos tenían buenos conocimientos fotográficos, especialmente en Jesús y Eric. Esto permitió esta formación “relámpago”. He empezado hablando deEric, un ser impresionante por su fortaleza, empujón y humanidad que como él recuerda gracias a la no sobreprotección de sus padres ha podido desarrollar otras capacidades y darle un currículum deportivo impresionante. Nació con una deformación del nervio óptico y a la retina,miopía y nistagmus; una combinación que le ha comportado la pérdida de la visión dejándolo con solamente un 5% de vista. Lo más impresionante de todo es como te cuesta seguirlo cuando anda veloz o sube los peldaños corriente, como es profesor de esquí y ganador de numerosas medallas que lo han hecho merecedor del galardón “Real orden al mérito deportivo”, pero ahora no hablamos de su vertiente deportiva si no creativa pues es impresionante la afición que tiene por la fotografía y los conocimientos enormes que muestra de la materia cuando habla de conceptos como la profundidad de campo o la pérdida de saturación de los colores a elevadas sensibilidades y como se indigna como nos indignamos todos cuando nos queda torcido el horizonte. Se por esto que diseñamos una formación accesoria especialmente para Eric que pudimos llevar a cabo gracias a la Fundación Cruyff que nos cedió sus espacios. fue enormemente enriquecedor, no solamente para él si no para todos nosotros pues buscábamos una misma finalidad pero nuestra realidad visual y la suya eran totalmente diferentes hecho que algunas veces los formadores tuviéramos dificultades de comprensión por entender alguna dificultad concreta. Esta diferencia de realidades se hizo patente cuando cuando nos describió la cara de’n Ferran centímetro a centímetro como un mosaico discreto de claridad y manchas.

Casi siempre encontrábamos un método por superar los obstáculos que aparecían gracias a la maravillosa mente , aunque como él nos acordaba de veces fotografía una escena y al ver la foto se da cuenta que es totalmente diferente a lo que había interpretado mientras se ríe a solas como cuando alguien recuerda alguna metedura de pata concreta. Pero lo que más me choca es que denominamos discapacitado a quien yo creo superdotado.

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Recursos interesantes. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s